Kalkpoot | Kalkpootmijt

December 1st, 2016 by elisa Leave a reply »

 Kalkpoot of kalkpootmijt bij kippen

Kalkpoot

Kalkpoot word veroorzaakt door de kalkpootmijt (Cnemidocoptes mutans). De kalkpootmijt is een kleine mijt die u met het blote oog niet kan zien. De mijt leeft tussen de pootschubben, waardoor de schubben open gaan staan. Beginnende kalkpoten kunt u herkennen aan de openstaande pootschubben. Bij verder gevorderde kalkpoten ontstaat er een wit/grijze kalkachtige aanslag op de poten. De uitwerpselen van deze mijt zorgen voor de wit/grijze aanslag op de poten van de kip.

Kippen kalkpoten

Kalkpoot besmetting, hoe vindt het plaats?

Kippen kunnen besmet raken door andere dieren die kalkpoten hebben, door besmette grond of besmet strooisel. Als de ren waar de kippen verblijven altijd vochtig is doordat de zon daar niet schijnt. Er is dan te veel schaduw in de kippenren. De grond is dan altijd vochtig en kalkpootmijt leeft het liefst in een vochtige omgeving.

Is de kalkpootmeit overdraagbaar op andere dieren of mensen?

Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen.

zijdehoender09

Waarom is het goed de hen preventief te behandelen voordat ze haar eieren uitbroed?

Kuikens worden vaak op jonge leeftijd besmet. Het is daarom verstandig de hen preventief te behandelen voordat ze haar eieren uitbroed.

 

Kippen kalkpoten

Hoe zien de poten van de kip er uit die besmet is met kalkpootmijt?

De mijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken. De poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert, gaan de schubben uit elkaar staan waardoor de ontlasting van de mijten zich hiertussen verzamelt. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en kunnen ook gaan bloeden. Als de kalkpoten niet worden behandeld, zal de kip op een gegeven moment niet meer kunnen lopen, met alle gevolgen van dien.

De Kippenren hieronder is de grond te modderig.

kippen-kemphaan

Hoe kan je kalkpoot voorkomen?

Men zegt dat kalkpoten niet te voorkomen is, maar u kan wel de kans op kalkpoten verkleinen. Ik vind persoonlijk dat het wel te voorkomen is, want de kalkpootmijt leeft het liefst in een vochtige omgeving. Mijn ervaring is dat kippen kalkpoten krijgen als de ren waarin ze vertoeven heel lang modderig dus vochtig blijft nadat het geregend heeft. Of als er teveel kippen in een kleine ren zijn dan blijft de ren vochtig door al de uitwerpselen van de kippen.

kippen-kemphaan02

Waar moet uw kippenhok en ren staan om kalkpoot te voorkomen?

uw kippen hok en ren moeten op een zonnige plek staan zodat de grond in de ren snel droogt als het heeft regent. Het moet geen plek zijn waar er teveel schaduw is. Kippenhokken blijven meestal altijd droog dus daar aan licht het niet. Het is wel belangrijk dat u de hokken goed schoonhoud en regelmatig ontsmet. Ontsmettingsmiddelen hieronder

koudijs-eucalyptus reiniging-hamilat
Reinigingsmiddel Koudijs Reinigingsmiddel Halamid

 

Klik hier voor ontsmettingsmiddelen
KLik hier Schoonmaakmiddelen zoals mestkrabers

Wat zijn de gevolgen van kalkpoot?

Kalkpoten kunnen, behalve jeuk, ook ontstekingen veroorzaken. Door de ontstekingen vind er verkalking van de opperhuid plaats. Ook kunnen de ontstekingen leiden tot bloedende poten en in het ergste geval raken de poten verlamd of misvormd. Laat dat niet gebeuren. zorg goed voor uw dieren.

cid ecaliptus-reiniger
 CID 20 ontsmettingsmiddel  Koudijs Eucalyptus reiniger

 

Hoe kunt u kalkpoot behandelen?

Er zijn verschillende manieren om de kalkpoten te behandelen. Wat heel belangrijk is, is dat zowel het hok als de poten goed worden ontsmet met een ontsmettingsmiddel. Bij de dierenarts betaalt u heel duur voor een middeltje tegen kalkpoten.

Nadat u de poten een aantal minuten in een bak met ontsmettingsmiddel zoals Koudijs Eucalyptus Reiniger hebt laten weken, kunt u voorzichtig met een (tanden)borstel een deel van de korsten verwijderen. Daarna maak u de poten droog en smeert u ze in met een dikke laag vaseline of uiervet. Zet de kip of kippen met kalkpoten in een kippenhok met gaas op de boden, zodat ze niets aan hun poten blijft plakken vanwege de vaseline.

Sommige kippen houders scheuren vervolgen een aantal repen stof van +/- 30 cm, en wikkelen die om de poten die besmeert zijn met vaseline of uiezalf. Ze beginnen dan boven aan, en gaan dan naar beneden, om de tenen heen en vervolgens knopen ze de repen stof goed vast. Daarom heen brengen ze nog een laag vaseline of uiervet aan. Op deze manier komt er geen zuurstof bij de poten, waardoor de mijt dood gaat.

 

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een schuur bouwen? Klik hier voor de Bouwtekeningen

Het kippenhok en ren moet ontsmet worden om een uitbraak tegen te gaan. Dit kan met Halamid-D of een ander ontsmettingsmiddel. De mijten gedijen het beste in een vochtige omgeving. Het hok droog houden en goed ventileren is hierdoor een absolute aanrader. Dit werkt preventief tegen de kalkpootmijt. Het hok is meestal wel droog. De ren kan vochtig blijven als het op een plek staat waar de zon niet schijnt.

CONTACT FORMULIER

Heeft u vragen? Vul dit formulier in en wij sturen u een bericht. LET OP: check uw spambox voor het antwoord, als u geen bericht van ons ziet.

LET OP: kijk ook in de spambox!!

 

Kippen houden

Be Sociable, Share!
Advertisement

Comments are closed.