Trilziekte bij kuikens en kippen

November 28th, 2016 by elisa Leave a reply »

Trilziekte bij kuikens en kippen

Trilziekte of Aviaire Encephalomyelitis (AE)

Trilziekte of Aviaire Encephalomyelitis (AE) bij jonge kuikens. Verschijnselen van trilziekte zijn het constant trillen. De kuikens liggen op de zij en hebben ook verlammingsverschijnselen en dwangbewegingen. De sterfte is als gevolg van uitputting. De kuikens kunnen niet genoeg eten en drinken omdat ze aan het trillen zijn. Dieren ouder dan twee weken hebben leeftijdsresistentie voor de hiervoor beschreven symptomen.

Trilziekte | kippen houden

Oorzaak Trilziekte bij kuikens

Trilziekte wordt veroorzaakt door een Picornavirus. Na besmetting vermeerdert het virus zich in het darmslijmvlies van de dunne darm. Daarna verspreidt het virus zich via de bloedbaan door het hele lichaam. Het virus komt terecht in lever, milt, nier, pancreas, en uiteindelijk ook in de skeletspieren en het centrale zenuwstelsel van uw kip of kuiken.

 

Trilziekte | kippen houden

Van de 6 kuikens die uitgebroed waren heeft er geen een het overleeft. De eieren waren gekocht bij een kinderboerderij.

Klik hier voor medicijnen zoals: Bloedluis, Coccidiose, Snot, Diarree, Ontwormen, Vitamines, Verenpikken, diversen Ongediertebestrijding en Ontsmettingsmiddelen

 

ontsmettingsmiddel koudijs-eucalyptus

Reinigingsmiddel
Koudijs eucalyptus
Reiniger

Hoe ontstaat Besmetting?

Het virus kan overgedragen worden via mest van besmette dieren. Of het vindt plaats door besmette moederdieren via het ei naar de kuikens.

Trilziekte | kippen houden

Trilziekte | kippen houden

 

Hoe lang is de incubatie periode van deze virus?

De incubatieperiode van deze virus bedraagt minimaal elf dagen, echter vanaf vijf tot dertien dagen na infectie kunnen geïnfecteerde eieren worden gelegd.

kip-verkleint

Welke schade verricht deze virus?

Bij eierleggende dieren kan trilziekte leiden tot aantasting van de ooglens, ernstige tijdelijke ei productie dalingen en daling van de broeduitkomsten. Hoe deze productiedaling tot stand komt is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt de ovulatie (eisprong) geremd door een vermeerdering van het virus in de eierstok. Deze productiedaling is tijdelijk en duurt over het algemeen twee weken. Deze ziekte komt voor bij kippen kalkoenen en fazanten. Vleeskuikens worden hier tegen gevaccineerd.

cid ontsmettingsmiddel
Ontsmettigsmiddel
CID 20
Disinfectiemiddel
1kg

 

Klik hier voor medicijnen zoals: Bloedluis, Coccidiose, Snot, Diarree, Ontwormen,Vitamines, Verenpikken, diversen Ongediertebestrijding en Ontsmettingsmiddelen 

 

img_1890

 

 

 

Kippen houden

Be Sociable, Share!
Advertisement

Comments are closed.