Kippenhok voor uw kippen

January 16th, 2012 by elisa Leave a reply »

kippenhok voor uw kippen

Schaf eerst een goed kippenhok aan. Als u zelf niet handig bent zijn er leuke bouwpakketten te koop. Als u een kippenhok van plan bent te bouwen zonder bouwtekening, let er op dat het kippenhok geen naden en kieren heeft waardoor de kippenhok tocht. De dieren worden erg ziek van. Als u zelf een hok bouwt zorg er voor dat de hok en ren vos bestendig zijn.

 

 

Vergeet niet als u kippen houdt in uw tuin, moet u ervoor zorgen dat de haan geen last is voor de buren. De haan moet in een geissoleerde hok of schuur overnachten. Schaf het liefs een rustige ras aan want de buren kunnen ook las krijgen van luidruchtige hennen.

 

Waar moeten de zitstokken geplaatst worden?

Als u zelf een kippenhok bouwt let ook op het volgende. Plaats de zitstokken zo hoog mogelijk in het hok, met uiteraard voldoende ruimte tussen stokken en dak.

 

De zitstokken moeten aangepast zijn aan de grootte van de kip

Welke diameter zitstokken u kiest en op welke hoogte u ze monteert is afhankelijk van de grootte van het kippenras dat u gaat houden. Een zwaar kippenras is bijvoorbeeld gebaat bij zitstokken die niet hoger zijn dan zo’n dertig centimeter van de bodem af gemonteerd.

 

kriel-haan

 

Ook voor kortbenige rassen als de Chabo is het beter om de zitstokken laag bij de grond te houden. Een hoogte van vijftien centimeter is ideaal. Voor andere rassen kunnen de zitstokken tot op een hoogte van ongeveer tachtig centimeter gemonteerd worden.

 

Maak liever geen zitstokken op verschillende hoogten. Kippen zitten namelijk altijd graag zo hoog mogelijk, waardoor ze gaan dringen op de favoriete hoogste stokken en er ruzie ontstaat. De afstand tussen de zitstokken en de wanden moet zijn aangepast aan het ras.

 

 

Als de kippen te dicht bij de wand zitten, dan kunnen de staartveren beschadigen. Meestal is een afstand van ongeveer dertig centimeter voldoende.
Hoeveel zitstokken u aanbrengt, is uiteraard afhankelijk van het aantal en de grootte van de dieren die u gaat houden.Normaliter passen er op één strekkende meter vier tot vijf krielkippen, en twee tot drie kippen van zwaardere rassen. Het is overigens handig als de zitstokken eenvoudig uit het hok gehaald kunnen worden, zodat u ze goed schoon kunt maken en ontsmetten.

 

Vorm van de zitstokken

Als u zelf een kippenhok bouwt houdt rekening met de zitstokken. Goede zitstokken zijn niet rond omdat dit te weinig steun geeft. Ze zijn bij voorkeur rechthoekig tot ovaal van vorm. Voor grotere rassen moeten ze een breedte van ongeveer zes centimeter en een dikte van ongeveer vijf centimeter hebben.

Op de foto hieronder ziet u ronde zitstokken. Dat is niet goed. De kippen kunnen niet op deze zitstokken zitten ze zijn ook te dichtbij van elkaar gemonteerd.

 

De zitstokken op de foto hierboven zijn niet goed

 

Middelzware en lichte rassen hebben genoeg aan een zitstok van vijf en een halve centimeter breed en vier centimeter dik. Voor krielrassen is vier bij drie en een halve centimeter meestal voldoende.
De breedste zijde hoort dus altijd horizontaal te liggen, zodat de kippen er hun tenen goed omheen kunnen klemmen en voldoende steun hebben. Zorg ervoor dat de zitstokken goed  zijn en vrij van splinters en harde randen zijn.

 

 

 

Zijdehoenders slapen nooit op een stok. Dit is natuurlijk geen goede nachthok.

 

kippen|Kippen houden

Zijdehoenders slapen nooit op een stok

Plaats uw hok op een zonnige plek

Plaats uw hok op een zonnige plek. De kippen moeten ook schaduw hebben. Als er bij het hok geen schaduw is, kunt u een struik of heesters planten. Niet te veel struiken anders is het altijd vochtig in de ren wat niet goed is voor uw kippen.

 

kippen-kemphaan

Te modderig de kippen kunnen kalkpootmijt oplopen

 

Op de foto hierboven is het veel te vochtig. De kippenhok en ren staan niet op een zonnig plekje. Als de ren waar de kippen verblijven altijd vochtig is doordat de zon daar niet schijnt kunnen de kippen kalkpoot krijgen. Er is dan  te veel schaduw in de ren. De grond is dan altijd vochtig en kalkpootmijt leeft het liefst in een vochtige omgeving. Lees meer …..

Hoeveel ruimte moeten uw kippen hebben?

Nachthok per kip Uitloop/ren per kip
Zware rassen Vanaf 3 kg 1 m² 1,5 m²
Midden rassen 2 tot 3 kg 0,85 m² 1,35 m²
Lichte rassen 1,5 tot 2 kg 0,70 m² 1,2 m²
Krielrassen Minder dan 1,5 kg 0,55 m² 1 m²

Heeft u een kippenren nodig?

Behalve een kippenhok heeft u een kippenren nodig, als u niet wilt dat de kippen door de hele tuin lopen. Een kippen ren is dus alleen nodig als u dat wilt. Maar een nachthok hebben de kippen wel nodig. Een nachthok waar ze veilig kunnen slapen en zich terug kunnen trekken bij koude wind en regen.

 

Kippenhokken te koop als bouwpakket

Zelf een hok voor uw kippen bouwen kan ook maar er zijn ook kippenhokken te koop als bouwpakket. Klik hier voor het geheel assortiment kippenhokken …

Bent u handig en wilt u zelf een kippenhok, hondenhok of schuur bouwen?

Bouwtekeningen en Instructies
10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden
Klik hier voor de bouwtekeningen

 

kippenhouden

Nadelen vrije uitloop

Er zij wel enkele nadelen als de kippen vrij rondlopen. Een nette tuin heeft u dan niet meer. Je tuin blijft niet netjes want de kippen wroeten in de aarde en nemen een uitgebreide zandbad in uw borders bijvoorbeeld. Hier en daar zal je ook ontlasting tegen komen. Het kan ook lastig zijn de kippen s’nachts in hun nachthok te krijgen. Sommige willen bij voorbeeld in een boom overnachten.

 

kippen-gras

 

Het beste is als u uw kippen pas hebt aangeschaft is het handig ze een paar dagen in hun nachthok te houden. Na een paar dagen laat u ze los, ze zien hun nachthok dan als hun thuishaven hun veilig plekje. Of als u s’nachts de kippen voert in hun nachthok dan komen ze wel elke avond naar hun nachthok.

Kippen houden op de volkstuin

Elke buurt zijn er volks tuinen. meld u aan bij de dichts bijzijnde volkstuin in de buurt via hun website. Als u kippen hebt op een volkstuin kunt u ook een haan aanschaffen. Niemand heeft daar last van hem. Hij mag kraaien hoeveel hij wilt.

 

kippenren Risoul | Kippen houden

Klik hier kippenren Risoul

 Waarom een legnest?

Het leggen van een ei is voor een kip niet eenvoudig en kan anderhalf tot twee uur in beslag nemen. Het is belangrijk dat de hen een rustig plekje heeft. Biedt u die niet in het hok zal zij zelf een plekje gaan zoeken.

 

 

In een ren kunnen kippen geen kant op en vindt u de eieren gemakkelijk terug als er geen legnest is. Als de kippen vrij rondlopen loopt u het risico dat u eieren over het hoofd ziet of pas dagen later vindt omdat de kippen dan hun eieren ergens in de tuin hebben gelegd. Wanneer u echter besluit om in het kippenhok een goed legnest kippen maken, of te kopen zullen zij daar braaf hun eitjes in leggen.

 

fortuna|Kippen houden legnest fortuna|Kippen houden

Kippenhuis Fortuna

legnest Fortuna

 

 

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwtekening

Kippen houden

Be Sociable, Share!
Advertisement

Comments are closed.