Site icon Kippen houden in de tuin

Gedrag van uw Kippen

Gedrag Kip|Kippen houden

Gedrag van uw kippen

Gedrag van kippen: Een kip is enorm gevoelig voor daglicht.Als het op één plekje lichter is, willen ze daar allemaal gaan zitten en gaan ze elkaar pikken. In de vee-industrie zitten de kippen daarom in het kunstlicht of in het halfdonker.

Oren van de kip

Kippen hebben een feilloos gehoor. Ze horen alles. Als je gewend bent een bepaald geluid te maken, het maakt niet uit hoe zacht je het geluid maakt,  de kippen horen het en rennen naar u toe. Geef de kippen dan wat lekkers, Gemend graan is hun Snoepgoed. Er zijn ook speciale Kippensnacks.

Gedrag waakkip

De hanen zorgen ervoor dat de kippen zich veilig en bewaakt voelen. Daardoor worden de kippen rustiger van. Hanen houden de lucht continu in de gaten en waarschuwen bij onraad. Als er een kraai overvliegt reageren ze totaal niet, maar als er een torenvalk overvliegt  kakelen ze heel erg luid. Of als er een kat in de buurt is die ze niet kennen dan is er ook gekakel te horen. Als de kippen onze kat  zien kakelen ze niet. Ook bewaken ze de orde in de groep. En natuurlijk heeft de haan het ook erg druk met de liefde.

De kippen vinden het vooral heerlijk in de winter als er goede Bodembedekking in hun nachthok is

Gedrag kippen >> de pikorde

Er zit altijd wel één kipje tussen dat niet zo sterk is. Die wordt door alle andere kippen gepikt en verjaagd. Dat lijkt gemeen, maar het is een natuurlijke wet. Zwakke dieren trekken namelijk in het wild roofdieren aan. Daarom worden zwakke individuen verstoten door de rest. Kippen hebben dat instinct heel sterk. Als je een kip uit de groep weg haalt en afzondert voor een of ander reden meestal ziekte, en die na een paar dagen terug zet  in de ren met de rest van de kippen, merk je dat die kip haar rang heeft verloren. Als er er een kippen gevecht uitbreekt tussen de kip die weer terug is in de groep met een ander kip, dan komt de haan er altijd tussen en pikt die kip zodat ze weet waar ze thuis hoort in de pikorde.

Zorg ervoor dat u altijd medicijnen hebt in huis ingeval u een zieke kip hebt.

Onze kip was ziek. Nu opgeknapt en moet weer in de ren met de andere kippen. Ze heeft haar rangorde verloren.

Gedrag kip bij Broedsheid

Soms als er een hen broeds is raakt de ander ook broeds. Als de ene kip op het nest zit met eieren en de andere niet, Let op wat er gebeurt. Het moment dat de hen opstaat van de broedeieren om te eten en drinken gaat de andere hen op de eieren zitten. Wanneer die hen na 2 dagen misschien opstaat om te eten, gaat de andere hen weer op de eieren zitten. Het is net stuivertje verwisselen.

Het hok moet hoog nodig schoon gemaakt worden!
Klik hier voor de Reinigingsmiddelen

Waar zullen we slapen?

Sommige kippen slapen het liefs in een boom. Andere kippen in een nachthok op een hoge stok. zijdehoenders slapen liever in een nachthok niet op een stok. Kippen hebben geen keuze. Als wij niet voor een goede nachthok zorgen nemen ze met alles genoegen. Dit is wel een schattig gezicht, kippen in een oude kerststal maar ze zijn niet beschermt tegen de regen en de kou.

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een schuur bouwen?
Klik hier voor de Bouwtekeningen

Zijdehoender hennen en kuifhoender kuiken

Kippen die niet vaak broeds raken zoals de Hollandse kuifhoender raken wel broeds als er een zijdehoender  hen in de ren is die vaak broeds is.

Gesloopte haan

Ik heb eens een haan bij mij thuis ondergebracht die zwaar was toegetakeld  door twee broedse hennen. Het was een volwassen haan die voor  een of twee weken niet bij de hennen was vanwege een zieke poot. De haan was erg verzwakt. De haan werd weer in de ren gezet maar hij was nog niet volledig hersteld. Hij zag er nog erg zwak uit. De kuikentjes waren al uit het ei dus waren de hennen erg agressief toen ze de Zwakke haan zagen. Hennen houdt je liever gescheiden van de rest van de kippen als ze kuikens hebben. De haan werd zo vreselijk afgetakeld dat hij binnen drie dagen geen veren meer had op zijn rug. Hij had  drie dagen haast  niet gegeten en gedronken. De eigenaar had het niet door want de kippen waren op zijn volkstuintje. De haan heb ik bij mij thuis in een kartonnen doos binnen moeten houden tot hij was opgeknapt.

In plaats van een kartonnen doos  kunt u een Transportkist gebruiken.
Dat is veel beter.

Dit zijn de hennen die de haan hebben aangevallen.

De daders drie hennen

Een paar weken nadat de haan was aangevallen door de hennen kwam ik erachter dat  hij aan zijn ene oog gepikt was. Hij was blind aan zijn ene oog dus kon hij voer ook niet goed zien. Hij is na een paar weken gestorven.

Gesloopte haan

De haan is alleen de baas als hij sterk is!

Ik had een ren met vijf volwassen hennen en een jonge haan en twee jonge hennen die altijd werden gepikt door de oudere hennen. Om die reden heb ik de jonge  haan en de twee jonge hennen in een andere ren geplaatst. Op een dag toen de haan en de twee hennetjes wat ouder waren, sprong De haan in de ren en de twee hennen volgde hem. De haan ging in de ren waar de oudere hennen waren, en de twee jongere hennen ook. Er ontstond toen een gevecht tussen de haan en de oudere hennen die hem altijd pikten toen hij jong was. De oudere hennen verloren het gevecht. De haan was toen de baas. De jonge hennen die waren helemaal niet bang voor de oudere hennen want zij hoorden bij de haan. De jonge kippen zijn meestal onderaan de pikorde maar in dit geval niet want zij hoorden bij de haan. Vanaf die dag waren ze met z’n allen in een ren!

Zingende kippen

Als de kippen ‘s avonds op stok zitten, maken ze een soort zingend keelgeluid. Dat komt nog uit de natuur als ze in het donker in de boom zitten en er is onraad, dan moet je als kip gewoon rustig blijven zitten en contact houden. Het klinkt heel vredig.

Verwen uw kippen ! Kippen vinden meelwormen lekkerder dan voer.
Vooral als het gaat om levende meelwormen

Gedrag van de kuikens

Aan de hand van het gedrag van de kuikens weet je of het niet te heet of te koud is voor ze. liggen de kuikens in een kleine cirkel onder de warmtelamp met de kopjes naar buiten gericht dan is de temperatuur optimaal. Drommen ze staande in het midden van de warmte bron samen met de kopjes naar omhoog dan hebben ze het koud. De lamp hangt dan te hoog. Liggen ze met de bekjes in de hoeken van de hok dan is het veel te warm.

Gedrag kuikens. Te warm

Verstikking

Kuikens die voor het eerst geen warmte bron meer krijgen gaan naar elkaar toe kruipen omdat ze het koud hebben. Dit kan verstikking veroorzaken van enkele kuikens. fokkers plaatsen hun kuikens na 6 weken op een rooster van gaas of latten om te overnachten. Onder het gaas of latten circuleert frisse lucht dat verstikking voorkomt.

Gedrag kuikens. Te koud

Verschillende kippenrassen Samen?

Krielrassen zonder kuiven kan je samen in een ren plaatsen. Kippen met grote kuiven mag je samen met andere kippen met een kuif plaatsen. Een zijdehoen met een Hollandse kuifhoen kan wel samen. Als je een Hollandse kuifhoen samen met een kip die geen kuif heeft in de zelfde ren plaats wordt de kuif van de kuifhoeder meestal helemaal weg gepikt door de andere kip zonder kuif. Die vind de kuif raar. Krielkippen zet je ook niet samen met kippen van een grote ras. Ze moeten aan elkaar gewaagt zijn.

Gedrag kippen ze gaan op de wandel

 Gedrag kippen| Kippen nemen een Zandbad!

Kippen hebben de behoefte om zich te wassen met zand. Zo’n bad is nodig om zich te ontdoen van parasieten .Hiervoor kunt u een aparte bak maken van houd met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grote van de bak hangt af van de grote van de kippen. Voor kriel kippen dus dwerghoenders is een bak van vijfentwintig cm bij vijfentwintig cm groot genoeg. Voor grote rassen is een bak van vijfenzeventig bij honderd cm groot genoeg. vul de zandbak met schoon wit zand. Het zand moet regelmatig wel bij gevuld worden of vervangen worden. Het zandbak moet op een droge plaats staan in de buitenren op een zonnig plekje. U zult merken dat de kippen dan er veel gebruik van zullen maken.

Gedrag kippen. Blauwe kuifhoender neemt een zandbad.

Vrije uitloop

Als er rondom uw huis voldoende ruimte is, zou u de kippen vrij kunnen laten rondlopen. Voor de kippen is dit vanzelfsprekend de natuurlijkste en prettigste manier van leven. De kippen kunnen zelf bepalen waar ze hun zandbad gaan nemen en waar ze voedsel vandaan halen. Voedsel zoals insecten slakken wormpjes en onkruid. Als ze vrij kunnen rond lopen worden de kippen niet te vet en blijven ze in goede conditie.

Zoals u ziet is niet altijd nodig een zandbak te maken. De kippen In een ren kiezen soms zelf een plek waar droog is en zanderig en maken dat tot hun zandbak. Op de foto hier onder is het onder het kippenhok.

Gedrag kippen. Zandbad onder kippenhok

Nadelen vrije uitloop

Er zij wel enkele nadelen als de kippen vrij rondlopen. Een nette tuin heeft u dan niet meer. Je tuin blijft niet netjes want de kippen wroeten in de aarde en nemen een uitgebreide zandbad in uw borders bijvoorbeeld. Hier en daar zal je ook ontlasting tegen komen. Het kan ook lastig zijn de kippen s’nachts in hun nachthok te krijgen. Sommige willen bij voorbeeld in een boom overnachten. Het beste is als u uw kippen pas heeft aangeschaft ze een paar dagen in hun nachthok te houden. Na een paar dagen laat u ze los, ze zien hun nachthok dan als hun thuishaven hun veilig plekje. Of als u s’nachts de kippen voert in hun nachthok dan komen ze wel elke avond naar hun nachthok.

Gedrag kippen/ Een kip vervoeren in een Tas

Een kip vervoeren in een Tas?
Binnen een paar minuten maakt ze een gat in de tas en ze is ontsnapt! Kippen horen in een transportkist vervoert te worden. Als het om 1 of 2 kippen gaat kan het wel in een doos met gaten voor ventilatie. Niet in een tas! kunt u een Transportkist gebruiken. Dat is veel beter.

Gedrag kip. De hen heeft de tas stuk gepikt

Schepnet

Sommige kippen kun je heel snel pakken andere kippen zijn wat schuwer dan heeft u een schepnet nodig. Een schepnet heb je soms nodig om de kippen te pakken. Het is goed om een te hebben in geval je een kip niet kant pakken met de hand.

Hoe een kip te pakken zonder schepnet. Pak de kip in een snelle beweging van de stok of van de grond en jaag niet te lang achter de kippen aan. Een kip die vliegt, hangt van zijn vleugels. Pak daarom je kip aan de basis van zijn vleugel vast. Pak met een hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek een of twee vingers tussen de vleugels. Zo voorkom je dat de gewrichten knellen of beschadigen. Ondersteun de kip met je andere hand, zodat de vleugels niet al het gewicht dragen.

Gedrag haantjes en hennetjes

Jonge hennetjes hebben soms last van de jonge haantjes  zet de jonge haantjes bij elkaar zodat de hennetjes wat meer rust hebben. Jonge haantjes kan je wel samen zetten maar als ze veel vechten moet je maar een ouder haan tussen ze zetten dan is het meestal wat rustiger. Wat doe je met al die haantjes? Zet ze maar op marktplaats gratis af te halen Misschien wil de kinderboerderij nog een haantje bij.

Hoe laat je kippen aan elkaar wennen?

Zet ze in de zelfde ren maar wel gescheiden van elkaar met kippengaas. Na een aantal weken kan je ze wel samen voegen. Sommigen mensen zetten de nieuwe kip s’nachts samen met de rest van de kippen en zeggen dat het goed werkt. mijn ervaring niet.

Oudere kuikens en jongere kuikens

Oudere kuikens en jongere kuikens zet je liever niet samen. De jongere kuikens worden vertrapt door de oudere kuikens en ze kunnen ook niet goed eten. Jonge kuikens kan je makkelijk afscheiden van kleiner kuiken door een scheidingpaneel. Het zijn panelen van 80cm die je aan elkaar kan koppelen, bij elk paneel worden 2 verbindingstukken geleverd. Met de losse voet kun je het geheel stabiel neerzettten.

 

Wat doet een  broedse hen als we de eieren verven?

Als we de eieren van een broedse hen verven zal de hen de eieren met de lichtere kleuren wel accepteren, omdat deze kleuren niet ver van de originele kleuren van haar eieren liggen. De donkere kleuren, zoals blauw en zwart, liggen te ver af van de originele kleuren en deze accepteert ze dus niet.

Uit onderzoek is gebleken dat een geel geverfde ei gewoon geaccepteerd word.
GEEL: De kip accepteert het ei gewoon en aarzelt niet om er op te gaan zitten.

ROOD: De kip twijfelt wanneer ze op haar nest wil gaan zitten en loopt na een tijdje van het nest vandaan.

BLAUW: De kip accepteert het blauw gekleurde ei niet en werkt het ei uit het nest met haar snavel.

ZWART: Ook dit maal accepteert ze het ei niet en werkt het ei weer uit het nest, maar dit keer gaat ze niet meteen weer op haar eieren zitten.

Eieren pikken

Kippen kunnen hun eigen eieren kapot maken. Soms per ongeluk maar soms met opzet. Als de kip een hapje uit een van de eigen eieren neemt merkt hoe lekker deze zijn. Geen ei is dan meer veilig voor haar. Zo een hen moet apart gehouden worden want de andere hennen nemen haar gedrag over. Voorkomen is beter dan genezen

1. Raap elke dag eieren
2. Zorg ervoor dat de kippen over meerdere legnesten kunnen beschikken, zodat ze niet allemaal hun eieren op dezelfde hoop hoeven leggen
3. Maak zogeheten wegrolnesten, waarbij de eieren naar beneden rollen en terecht komen op een lager gelegen met zacht materiaal beklede ‘’verdieping’’.
4. Mochten kippen toch hun eigen eieren blijven nuttigen, blaas dan een ei uit om het te vullen met een vloeibaar maar uiteraard niet giftig goedje dat kippen vies vinden: mosterd met peper bijvoorbeeld

Veren pikken

Veren pikken komt niet voor in de vrije natuur. Het houdt verband met het houden van dieren. Zowel in de legbatterij als de biologische veehouderij. Ook hobbyhouders hebben er zo nu en dan mee te maken. Omgevingsfactoren, maar ook genetische aanleg zijn van invloed op verenpikken. Het kan zijn dat de kippen niet genoeg loopruimte hebben en zich gaan vervelen.

Geef uw kippen wat te doen.

speelbal voor uw kippen dat houd ze bezig.

Veren pikken staat los van het pikken om de rangorde te bepalen. De pikorde is een natuurlijk verschijnsel om de sociale relaties binnen een groep te bepalen en te bevestigen. Bij veren pikken kunnen kippen elkaar ernstig verwonden. Andere kippen kunnen dit gedrag kopiëren, waarna het uit de hand loopt. Is veren pikken eenmaal uitgebroken, dan is het niet meer te stoppen.
Het kappen van snavels en het strooien van voedsel in het zaagsel om de dieren bezig te houden, blijken meestal niet te helpen. Voorkomen is daarom het belangrijkst. Dit kan bijvoorbeeld door ‘s middags ruwvoer te verstrekken. Op dit tijdstip zoeken de dieren van nature voedsel en neemt het risico van veren pikken toe

Pluimvee bril word gebruikt tegen verenpikken

Voorkomen van veren pikken

Zand en vezels in het voer strooien voorkomen kannibalisme bij legkippen, want dan zijn ze langer aan het eten. Kuikens dienen al een vezelrijk menu te krijgen.
Boskippen zijn zestig procent van hun tijd bezig met eten en voedsel zoeken. Ethologen vermoeden dat het verenpikgedrag van de gedomesticeerde kip een afgeleide vorm van dit gedrag is. Met het moderne energierijke voer zijn de legkippen snel klaar met eten en dan gaan ze zich vervelen.

Ook het toevoegen van een bepaald aminozuur aan de voeding kan verenpikken helpen verminderen. Deze stof werkt op het stress-systeem in de hersenen, dat bij verenpikkende kippen verstoord blijkt.

Kannibalisme

Kippen met zware verwondingen aan hun huid worden vaak slachtoffer van kannibalisme. Niet alleen hanen, ook hennen kunnen kuikens van andere hennen pikken en zodanig verwonden dat ze dood gaan. Of dit verschijnsel zich voordoet is mede afhankelijk van de huisvesting. te veel kippen op een te klein oppervlakte dan is er sprake van verveling of overbevolking. Een kip moet zich kunnen afzonderen als het nodig is.

Rustige en nerveuze rassen

Daarnaast zijn er verschillen tussen rustige en nerveuze rassen. Bij rustige rassen kunnen kuikens na zes weken bij de groep, bij nerveuze rassen is het beter te wachten tot een leeftijd van vijf maanden. De kuikens zijn dan oud genoeg om zichzelf te verweren. In het algemeen is het beter de moederkloek met haar kuikens apart te houden. Zeker in het begin. Let op: wanneer je alle kuikens van vijf maanden bij de oude kippen doet, gaat er wat mis. De hanen zullen gaan vechten.

CONTACT FORMULIER

Heeft u vragen? Vul dit formulier in en wij sturen u een bericht. LET OP: check uw spambox voor het antwoord, als u geen bericht van ons ziet.
LET OP: kijk ook in de spambox!!

 

 

Kippen houden

Exit mobile version