Wormen bij kippen bestrijden
De kippen kunnen plotseling ziek worden van wormen, zeker als ze al verzwakt zijn door bijvoorbeeld de rui. Meestal gaat het echter geleidelijk. Hoe weet u dat een kip wormen heeft?
Symptomen van wormen
Of een kip wormen heeft is te herkennen aan een scherp borstbeen, hier horen spieren omheen te zitten; is het borstbeen heel scherp te voelen, dan kunt u gerust een wormkuur geven. Het leggen van eieren van de hennen vermindert ook. De koppen verbleken ook bij kippen die wormen hebben. Over de symptomen in het algemeen valt te zeggen dat het vaker voorkomt bij jongere kippen. Daarnaast is de infectie van de worm een proces en valt er niet direct iets te merken aan besmette kippen. Vermagering treed op en al dan niet bloederige diarree zijn symptomen van een worminfectie. Vaak verbleekt ook de kop Daarnaast zullen de kippen ook een wat zieke indruk wekken door bijvoorbeeld bol te gaan zitten en wat minder actief te bewegen dan normaal. De kippen lijken de hele tijd te gapen. Wordt veroorzaakt door wormpjes in de luchtpijp. Gaapziekte wordt veroorzaakt door de gaapworm, een parasitaire worm, die zich in de luchtpijp van gevogelte hecht.
1.Scherpborstbeen
2.Vermagering
3.verbleekte koppen
4.Bol zitten
5.Bloederige ontlasting
6.Gapen (Gaapziekte)
Verschillende soort wormen bij kippen
Er zijn vele soorten ingewandswormen, zoals spoelwormen, lintwormen, haarwormen. Spoelwormen komen het meest voor in de kip. De wormen eten het voedsel op dat eigenlijk voor de kip bestemd was, hierdoor treedt vermagering op. Geef uw kippen een worm keur. Er zijn verschillende soorten wormen waarmee kippen in aanraking kunnen komen, maar niet alle wormen kunnen last veroorzaken bij kippen. Er zijn een paar soorten waarbij de kippen last kunnen krijgen en ziek worden. Deze zijn de spoelwormen (grote en kleine), de lintworm en de haakworm.
Gebruik het beaphar wormmiddel tegen spoel- en haakwormen bij vogels, sierpluimvee, knaagdieren en konijnen. Makkelijk toe te dienen en zeer effectief!
Spoelwormen bij kippen
Bij de kippen verblijft de grote spoelworm in de dunne darm van de kippen, waar de kleine spoelworm zich in de blinde darm bevindt. Beide soorten leven van het half verteerde voedsel dat zich door het darmstelsel beweegt en dit voedsel wordt dus van de kippen ontnomen. Wanneer er langere tijd spoelwormen leven in het darmstelsel van de kippen kunnen deze zodanig gegroeid zijn dat er reeds irritaties, ontstekingen of zelfs bloedingen kunnen zijn ontstaan aan de darmwand. De grote spoelworm wordt maximaal 5 centimeter lang waar de kleine spoelworm niet langer wordt dan ongeveer 2,5 centimeter. De kleine spoelworm is voor de kippen redelijk onschadelijk, omdat deze zo klein is, maar de grote spoelworm is in grote aantallen erg ziekteverwekkend. Kippen kunnen hierdoor overlijden.
Hoe kunnen wij de wormen bestrijden?
Wormen leggen eitjes die weer in de ontlasting zitten, deze kunnen erg lang blijven leven, het is daarom ook aan te raden als je kippen wormen hebben Natuurkalk in de ren te gooien, zodat de eitjes onschadelijk worden gemaakt. Doe hun voer in een voerbak. Strooi het niet op de grond.
Geef uw dieren preventief medicijnen toe
Verm-X Korrel is een speciaal ontwikkeld kruidensupplement om inwendige parasieten bij pluimvee op een natuurlijke manier onder controle te houden. Omdat Verm-X 100% natuurlijk is bestaat er geen periode van verminderde ei-productie.
Ontworm uw (huis)dieren regelmatig. Doel is om het dier gezond te houden en de veiligheid van mensen te waarborgen. Er hoeft voorafgaand aan het ontwormen echter geen wormbesmetting aangetoond te zijn. Geef uw dieren preventief medicijnen toe. Verm-X voor pluimvee is verkrijgbaar als vloeistof en in korrelvorm.
Ontworm uw kippen op een natuurlijk manier zodat u nog steeds van verse eieren kunt genieten. Verm-X is 100% natuurlijk en houd de inwendige parasieten onder controle of ontwormd uw kippen met Klause Knoflookolie ook Knoflookgranulaat!
Lintwormen bij kippen>> deze wormen kunnen leiden tot sterfte
Lintwormen zijn platwormen en leven vooral in de darmlumen, de holtes in de darmen, en voeden zich net als de spoelworm met het voedsel wat door de darmen wordt verwerkt. De lintworm veroorzaakt geen wondjes in de darmwand, maar kan na langdurige infectie wel zorgen voor vermoeidheid, vermagering, benauwdheid of zelfs leiden tot sterfte van de kippen. Dit komt door het ontnemen van het voedsel van de kippen (waardoor ze vermageren) en de aantasting van het afweersysteem van de kippen. Hierdoor zijn de kippen ook meer vatbaar voor ziektes. Het gevaar van de lintworm is dat deze erg lang in een tussengastheer als een slak of kever kan blijven leven
Wormen zoals haarwormen ook wel draadwormen genoemd
De haarworm, ook wel draadworm genoemd, hecht zich aan het slijmvlies in de dunne darm of slokdarm. Meestal veroorzaakt dit een ontsteking. Een Infectie van de haarworm kan leiden tot vermagering, bloedarmoede en bloederige diarree. De haarworm is met het blote oog vrijwel niet te zien, omdat deze heel dun zijn, en wordt vaak niet langer dan 3 centimeter. De haarworm komt een stuk minder vaak voor dan de spoelworm, maar omdat de haarworm zich veel sneller voortplant, is deze ook schadelijker voor de besmette kippen.
Wanneer worm besmetting al heeft plaatsgevonden zijn er verschillende middelen die de wormen bestrijden
Zo is er knoflookolie van Klaus, een natuurlijk extract dat ook de darmflora verbetert. Koudijs luis/worm nekdruppels werken ook goed als bestrijdingsmiddel tegen wormen, maar ook tegen mijt en luis. Ook Beaphar wormmiddel bestrijdt wormen zonder dat het schadelijk is voor de dieren zelf.
.
Heeft u vragen? Vul dit formulier in en wij sturen u een bericht. LET OP: check uw spambox voor het antwoord, als u geen bericht van ons ziet.