Trilziekte bij kuikens en kippen




Trilziekte bij kuikens en kippen

Trilziekte of Aviaire Encephalomyelitis (AE)

Trilziekte of Aviaire Encephalomyelitis (AE) bij jonge kuikens. Verschijnselen van trilziekte zijn het constant trillen. De kuikens liggen op de zij en hebben ook verlammingsverschijnselen en dwangbewegingen. De sterfte is als gevolg van uitputting. De kuikens kunnen niet genoeg eten en drinken omdat ze aan het trillen zijn. Dieren ouder dan twee weken hebben leeftijdsresistentie voor de hiervoor beschreven symptomen.

Oorzaak Trilziekte bij kuikens

Trilziekte wordt veroorzaakt door een Picornavirus. Na besmetting vermeerdert het virus zich in het darmslijmvlies van de dunne darm. Daarna verspreidt het virus zich via de bloedbaan door het hele lichaam. Het virus komt terecht in lever, milt, nier, pancreas, en uiteindelijk ook in de skeletspieren en het centrale zenuwstelsel van uw kip of kuiken.

Trilziekte | kippen houden

Van de 6 kuikens die uitgebroed waren heeft er geen een het overleeft. De eieren waren gekocht bij een kinderboerderij.

Hoe ontstaat Besmetting van trilziekte?

Het virus kan overgedragen worden via mest van besmette dieren. Of het vindt plaats door besmette moederdieren via het ei naar de kuikens.

Trilziekte | kippen houden

Hoe lang is de incubatie periode van deze virus?

De incubatieperiode van deze virus bedraagt minimaal elf dagen, echter vanaf vijf tot dertien dagen na infectie kunnen geïnfecteerde eieren worden gelegd.

Trilziekte bij vleeskippen worden preventief behandeld

Trilziekte kan alleen preventief worden behandeld, genezing is niet mogelijk. Sinds de introductie van een (levend) vaccin in 1961 worden eierleggende dieren preventief gevaccineerd. Het vaccin is een levend vaccin.

De opbouw van afweerstoffen komt negen tot elf dagen na de vaccinatie op gang. Met behulp van een ELISA kunnen in het bloed antilichamen worden aangetoond waarmee gecontroleerd kan worden of de vaccinatie is aangeslagen. Bij een titer van drie en hoger hebben de dieren voldoende afweerstoffen om verticale transmissie te voorkomen.

Trilziekte | kippen houden

Klik hier voor medicijnen zoals: Bloedluis, Coccidiose, Snot, Diarree, Ontwormen, Vitamines, Verenpikken, diversen Ongediertebestrijding en Ontsmettingsmiddelen

Hoe lang is de incubatie periode van deze virus?

De incubatieperiode van deze virus bedraagt minimaal elf dagen, echter vanaf vijf tot dertien dagen na infectie kunnen geïnfecteerde eieren worden gelegd.

kip-verkleint

Welke schade verricht deze virus?

Bij eier leggende dieren kan trilziekte leiden tot aantasting van de ooglens, ernstige tijdelijke ei productie dalingen en daling van de broeduitkomsten. Hoe deze productiedaling tot stand komt is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt de ovulatie (eisprong) geremd door een vermeerdering van het virus in de eierstok. Deze productiedaling is tijdelijk en duurt over het algemeen twee weken. Deze ziekte komt voor bij kippen kalkoenen en fazanten. Vleeskuikens worden hier tegen gevaccineerd.

Klik hier voor medicijnen zoals: Bloedluis, Coccidiose, Snot, Diarree, Ontwormen,Vitamines, Verenpikken, diversen Ongediertebestrijding en Ontsmettingsmiddelen 

 

Kippen houden